Araştırmalar

X-Avrupalı: Üçüncü Mekânda Kimliklerin Uzlaşısı

Erasmus+ KA2 Action

Araştırmacılar: Aydın Çam, İlke Şanlıer, Aslı Ilgıt, Alper Ecevit

(DEVAM EDİYOR)

Avrupa genelinde, son yıllarda popülizmde bir yükselişe tanık olduk. Aynı zamanda, Avrupa kültür ve eğitim sektörleri, sosyal içermeyi teşvik eden uygulamalara bağlı kaldılar ve kültürlerarası diyalog da arttı. Bu, popülist kavramlara ve sosyal bölünmelere karşı bir ağırlık sağlamak için bu uygulamaların nerede ve nasıl güçlendirilmesi gerektiği konusunda soruları gündeme getiriyor.

Son üç yılda, Üçüncü Mekân kavramı Avrupa kültür sektöründe ilgi gördü. Fiziksel düzeyde, Üçüncü Mekân, düzenlenmiş ve farklı grupları uygun gördükleri şekilde kullanmaya davet edecek şekilde döşenmiştir. Pratik bir düzeyde, Üçüncü Mekân, aktif bir şekilde düzleşen ortam oluşturan bir uygulama olarak anlaşılır; eşitsiz ve çeşitli grupların, özellikle de azınlıktakilerin eşit ve tam katılımını sağlar. Üçüncü Mekân formatı hem fiziksel hem de pratik uygulamalarında, sosyal içermeyi ve kültürlerarası diyaloğu güçlendirmeyi hedefler. Dolayısıyla, bu projenin temel amacı, Üçüncü Mekân formatının sosyal içerme ve kültürlerarası diyalog için potansiyelini ve kullanışlılığını keşfetmektir. Almanya’dan Volkshochschule Aalen e.V.’nin yürütücüsü olduğu projede, Çukurova Üniversitesinin yanı sıra Finlandiya’dan Siilinjärven Kansalaisopisto ve İrlanda’dan Border Crossings Theater Company yer almaktadır.

Ortaklardan üçü proje süresince Üçüncü Mekân yöntemlerini kullanan etkinlikler tasarlamaktadır. Bu etkinlikleri akademik ortak olan Çukurova Üniversitesi araştırmacıları tarafından değerlendirilmektedir. Üçüncü Mekân metodolojileri, ortaklar arasında toplumsal ve politik bağlamları tartışılarak eğitim atölyelerinde yaygınlaştırılmaktadır. Kasım 2020’de başlayan proje Mart 2023’te sona erecektir.

Proje ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.

 

Topolojik Atlas: Çağdaş Sınır Uzamlarının Haritalanması

AB Horizon 2020

Araştırmacılar: İlke Şanlıer Yüksel

(DEVAM EDİYOR)

 Avrupa Komisyonu’nun Ufuk 2020 şeması altında ERC tarafından fonlanan, Dr. Nishat Awan’ın baş araştırmacı ve yürütücüsü olduğu “Topological Atlas: Mapping Contemporary Borderscapes” Projesi, dijital atlas biçiminde sınır uzamlarını haritalamak ve analiz etmek için disiplinlerarası bir araştırma programı geliştirmeyi amaçlamaktadır. 2018 yılında başlayan ve 60 ay sürecek olan araştırma projesi, küresel bir bağlam içerisinde Avrupa’ya yönelen göçmen yörüngesi içindeki bir dizi bölgeyi kapsamaktadır. Jeopolitik sınırların denetlenmesine ilişkin güncel endişelerin çoğunu kapsayan ve sınırın kendisinin topolojik bir varlık olarak nasıl işlediğini göstermeye çalışan araştırmaya İngiltere’deki UCL ev sahipliği yapmaktadır. Projenin Türkiye ayağına Çukurova Üniversitesi Göç ve Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliği yapmakta ve saha çalışmasını ise eş-araştırmacı Dr. İlke Şanlıer Yüksel yürütmektedir.

Topolojik Atlas, sınır bölgelerinde görsel karşı-coğrafyalar üretmek için bir metodoloji olarak geliştirilmiştir. Tümleşik ve ilişkisel haritalar ile multimedya içeriği şeklinde tasarlanan atlas, göçmenin hareketi, harekete engeller oluşturan güvenlik aygıtının alanına geçişler gibi olguları içeren ve veri görselleştirmeye dayanan bir web platformudur.

TopATLAS, mimari haritanın bileşik doğasını ve bugünkü yankılarını uydu görüntüleri ve kitle kaynaklı verilerle birleştirerek kucaklamaktadır. Göçmenler tarafından elle çizilmiş haritaları, kendileriyle yapılan görüşmelerden elde edilen ayrıntılarla birleştirerek, farklı sınır yetki alanlarını gösteren katmanlar, ilgili olaylar hakkında kitle kaynaklı bilgiler ve uydu görüntülerini de ekleyerek verileri görselleştirmeyi hedeflemektedir. Sınır bölgeleri, çatışma, sınırların güvenlikleştirilmesi ve çoğu zaman ölümcül yolculuklar dahil olmak üzere küresel göç coğrafyalarındaki acil sorunların çoğunu kapsayan üç sınır uzamında araştırma sürdürülmektedir. Her sınır uzamı aynı zamanda, bu bölgelerden geçenleri karakterize etmek için kullanılan bir göç kavramına odaklanma da sağlamaktadır: ‘zorunlu göç’ (Pakistan), ‘transit göç’ (Türkiye-İran) ve ‘ekonomik göç’ (İngiltere).

Projenin web sitesine erişmek için tıklayınız.

 

Çukurova Bölgesi Kalkınma-odaklı Uyum Strateji ve Eylem Planı Araştırması

AB Diğer

Araştırmacılar: Alper Ecevit, Aslı Bilgin, Aslı Ilgıt, Aydın Çam, İlke Şanlıer

(TAMAMLANDI)

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün ortağı olduğu ICMPD tarafından desteklenen SUMMIT projesi kapsamındaki “Regional Development-Sensitive Harmonization Strategy and Action Planning Framework” Araştırması 8 Şubat 2021 tarihinde başlamış, proje raporunun kabul edildiği 22 Kasım 2021 tarihinde sona ermiştir. Merkez’de görev yapan beş araştırmacı bu proje kapsamında çalışmıştır. Proje kapsamında Çukurova Bölgesi’nde kalkınma-odaklı uyum strateji ve eylem planı belgesinin hazırlanması için saha araştırması yapılmış ve yazılan plan ilgili kurumlar ile paylaşılmıştır.