Yerel Yönetimde Göç Odaklı Dirençliliği Artırmak İçin Koordinasyon Çalıştayı

Çalıştayın temel amacı, özellikle yerel yönetişim çerçevesinde yerel, ulusal ve uluslararası aktörlerle işbirliği içinde, Adana'da, göç odaklı dirençliliği değerlendirmektir. Çalıştay sırasında tüm paydaşlar, Adana Büyükşehir Belediyesi (Adana BB) Göç Ana Planı'nın (GAP), Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan On Birinci Kalkınma Planı ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından hazırlanan 2014-2023 Çukurova Bölge Planı doğrultusunda beyin fırtınası yapmaya ve uygulamaya yönelik stratejiler önermeye davet edildi. “Yerel yönetimde göç odaklı dirençliliğin artırılmasına yönelik koordinasyon çalıştayı”nın özel hedefleri aşağıdaki gibidir.

  • Göç alanında bilgi ve deneyim paylaşımı yoluyla belediyede örgüt kültürünü geliştirmek
  • Adana'daki durumla ilgili bilgilerini derinleştirerek ve en iyi uygulamaları paylaşarak paydaş kurumların proje geliştirme kapasitelerini güçlendirmek
  • Toplumsal uyum konusunda ortak bir anlayış için bir çalışma planı oluşturmak
  • Adana ilindeki paydaşların stratejik planlarına, amaçlarına ve sorumluluklarına odaklanan düzenli koordinasyon toplantıları planlamak.

Adana'da düzenlenen çalıştay, 12-13 Kasım 2021 tarihlerinde iki gün sürecek şekilde planlandı. Adana BB iç birimlerinin (Kadın ve Aile Daire Başkanlığı, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Spor Daire Başkanlığı, Kent Atölyesi vb.) üst ve orta düzey yöneticileri, Adana BB12 tarafından yürütülen Meryem Kadın Kooperatifi projesinin faydalanıcıları, Türkiye'de çalışan araştırmacılar, Adana'da göç alanı ve kentsel mekân, yerel yönetimler ve göç konularında uzman konuşmacılar çalıştayın ilk gününe katıldı. Sabah oturumunda, dört ana konuşmacının her biri [Doç. Didem Danış (Galatasaray Üniversitesi), Doç. Fulya Memişoğlu (Yıldız Teknik Üniversitesi), Prof. Rabia Karakaya Polat (Işık Üniversitesi), Dr. Selin Siviş (Yaşar Üniversitesi)] tarafından 20 dakikalık sunumlar yapıldıktan sonra, Dr. Filiz Ünlü tarafından, Adana BB'nin “Göç Ana Planı”nın sunumu yapıldı. 

Çalıştayın ikinci günü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) temsilcisi ve Adana BB Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın açılış konuşmaları ile başladı. BMMYK temsilcisi, BMMYK'nın rolü ve yetkisi hakkında bir konuşma yaptı. Sayın Karalar, Adana'nın göçmen alan bir il olma özelliğini ve belediyenin yerel topluluklara olduğu kadar, göçmen topluluklara hizmet etmeye olan bağlılığını vurguladı. Açılış konuşmalarının ardından çalıştay koordinatörü Adana BB'nin Göç Ana Planı hakkında bir sunum yaptı. İlk gün Adana Büyükşehir Belediyesi'nin birimlerince ana plan tartışılmıştı; ancak plan, ikinci gün katılımcılarına yeniden sunuldu. Kolaylaştırıcı sabah oturumunu yönetti. Daha sonra katılımcılar aşağıdaki konularda üç odak gruba ayrıldı: 1) Veri toplama, haritalama ve izleme faaliyetleri, 2) Sosyal uyum ve paydaş işbirliği, 3) Göçmen geçim kaynaklarına odaklanan işbirliği.

Çalıştayın 2. gününe Adana'da göç alanında çalışan ve FESAS, UNDP, RESLOG, BMMYK, SGDD, IOM, WFP, GIZ, CDA, GOAL, Care International, Innovation for Development, Kalkınma İçin İnovasyon, Türk Kızılayı Adana Toplum Merkezi, Erişim Destek Derneği, Hayata Destek, Pozitif Yaşam Derneği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Meryem Kadın Kooperatifi, Çukurova Üniversitesi Göç ve Kalkınma Araştırma Merkezi, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Işık Üniversitesi dahil yerel ve ulusal düzeydeki STK'lar, üniversiteler, uluslararası kuruluşlar ve bağışçı kuruluşların temsilcileri, yukarıda belirtilen odak çalışma gruplarında paydaş olarak katıldılar. İkinci gün, 42 katılımcı katıldı. İşbirliği uygulamalarının somut önerilere dönüştürülmesi ve olası müdahale fikirleri, üç çalışma grubunda yürütüldü.